facebook_pixel

Fire mål som gir bedre forhandlinger

For å lykkes med gode avtaler og forhandlinger, handler det om at du får det du ønsker gjennom å hjelpe motparten å få det de ønsker.

Her er fire målsetninger i alle forhandlinger som bidrar til gode avtaler:

1. Vær selvsikker
De mest effektive forhandlerne har en tendens til å være de mest selvsikre forhandlerne. Motsatt, er mindre selvsikre forhandlere mindre effektive. Så, hvordan blir du mer selvsikker og blir en bedre forhandler?
Bli smart.

Mangel på selvsikkerhet er stort sett mangel på kunnskap. Kunnskap er makt.

Slik bygger du selvsikkerhet

Du skal ikke bli høy på pæra, du skal bli selvsikker. Det viktigste er å imitere noen som vet hva de driver med, og unngå å imitere noen som er høye på pæra.

2. Oppnå VINN-vinn
I dag snakker alle om vinn-vinn forhandlinger. Begge sider vinner. Begge sider oppnår det de ønsker. Begge er like fornøyde. Så fantastisk, så urealistisk.

I realiteten er vi ute etter å nå alle (eller flesteparten) av målene våre. For å få til den mest ønskelige avtalen for oss selv, må vi la motparten nå noen av målene sine for å gjøre avtalen akseptabel for dem.

3. Bruk de 3 F’ene
Det fins et gammelt ordtak: «Alle problemer ser ut som en spiker hvis det eneste verktøyet du har i verktøykassen er en hammer.» Det samme gjelder forhandlinger. Flere verktøy setter deg i stand til å løse flere problemer. Bedre verktøy setter deg i stand til å finne varige, mer givende løsninger.

Forberedelse, Fisking og Forslag er de første og viktigste verktøyene du putter i forhandlingsverktøykassen din.

Her er 3 andre gode tips som gjør at forhandlingene vil gå i din favør.

4. Håndtere tøffe forhandlinger
Velkommen til avtalenes virkelige verden. Uheldigvis er den full av tøffe forhandlere og tøffe forhandlinger. Noen mennesker tror de må være en tøffing for å være en god forhandler, så de oppfører seg deretter. Noen er egentlig ikke så fæle, men må stå til ansvar for en fæl sjef som krever at de spiller den rollen. Noen ganger kan forhandlingene i seg selv være brutale.

Les også: Forhandlinger – hvordan nå et mål?
Du må lære hvordan du skal utforhandle tøffingene uten å bli en av dem selv. Av og til kan den beste avtalen være å ikke inngå noen avtale i det hele tatt.

 

Del dette med dine kolleger eller venner: