facebook_pixel

Sjekk hva feriepengeutbetalingen blir

For de fleste arbeidstakere betyr juni utbetaling av feriepenger, samtidig som arbeidsgiver trekker lønn for hele årets ferie. Her får du også forklaring til de begrepene som benyttes, f.eks. i forbindelse med den 5 ferieuken.

Kilde: Infotjenester.no

 

Nedenfor finner du en kalkulator, som hjelper deg med å beregne hva feriepengeutbetalingen blir, basert på hvor mye mottar du i feriepenger i år basert på fjorårets opparbeidede rettighet, hvor mye feriepenger du tjener opp ut fra årets inntekten og hvor mye mer du får utbetalt i feriepenger enn i en normalmåned.

Gratis ferieplan 2017, last ned her…

 

Trekker lønn for ferien

Det vanligste er at arbeidsgiver trekker lønnen for alle ferieukene samtidig med at feriepengene betales ut i juni. Dermed slipper man å trekke lønnen når ferien faktisk tas ut gjennom året.

– Siden de fleste i Norge har 5 uker ferie, betyr det at man må trekke mer enn en hel månedslønn. Dette kan gjøres på ulike måter, og dette kan nok være forvirrende for noen, sier Infotjenesters rådgiver i arbeidsrett, Torgeir A. Bjørnland.

Det vanligste er å ta utgangspunkt i 6 virkedager i uken, som gir gjennomsnittlig 26 virkedager i måneden. Med fem uker ferie (30 virkedager), må arbeidsgiver trekke lønn for 4 dager mer enn en hel månedslønn, gjerne omtalt på lønnsslippen som 4/26.

Denne måten å beregne trekket på brukes ofte selv om arbeidstaker i praksis jobber 5-dagersuke.

Les også: Ledere bommer på regelverket for ferie

Trekk med 5-dagersuke

Alternativt kan arbeidsgiver velge å beregne trekket ut fra 5-dagersuke, som gir gjennomsnittlig 21,67 arbeidsdager i måneden. Med 5 ukers ferie (25 feriedager), skal det trekkes en full månedslønn pluss 3,33 dager (25-21,67), gjerne omtalt på lønnsslippen som 3,33/21,67.

Noen velger også å runde av dette til 3/22.

– Arbeidsgiver står fritt til å velge hvilken av modellene som brukes til dette trekket, med mindre det er tariffestet. Det vanligste er å trekke 4/26 uansett om ansatte jobber 5- eller 6-dagersuke. Grunnen til det er historisk, at det er dette som står nevnt i forarbeidene til ferieloven, sier Infotjenesters arbeidsrettsjurist.

– Siden disse brøkene kan virke forvirrende på mange arbeidstakere, er vårt råd å ikke bruke disse på lønnsslippen. Skriv heller «Trekk for 5 uker ferie», så skjønner alle hva det betyr, er rådet fra Torgeir A. Bjørnland hos Infotjenester.

 

I denne kalkulatoren kan du enkelt sjekke hvor mye du får utbetalt i feriepenger.

 

Les også: Dette må du vite om skatt og feriepenger

 

 

Del dette med dine kolleger eller venner: