facebook_pixel

Skatt for ungdom med sommerjobb

Ungdom med sommerjobb får som hovedregel utbetalt feriepengene når de slutter. Dersom de har frikort og overskrider beløpsgrensen skal det trekkes skatt av alt som betales ut over denne grensen, også feriepenger.

Med et frikort i hånda, kan ungdom med sommerjobb tjene opp til en fast beløpsgrense uten at arbeidsgiver trekker skatt av lønna.  Beløpsgrensen for inntektsåret 2017 er 55.000 kroner.

I dette beløpet skal all skattepliktig lønn, sykepenger, feriepenger og fri kost og losji regnes med.

Nøkkelråd til ungdom om sommerjobb: Frikort, skattekort, lønn, feriepenger, lønnsoppgave, selvangivelse, attest


Feriepenger inkluderes
Feriepenger som utbetales til personer med frikort er trekkpliktig, hvis de går ut over beløpsgrensen på frikortet. Dette gjelder både fjorårets feriepenger som blir utbetalt i år, og feriepenger opptjent i år som blir utbetalt når ungdommen slutter i jobben.

Dersom beløpsgrensen på frikortet blir overskredet, skal det trekkes 50 prosent forskuddstrekk på overskytende lønn og feriepenger dersom vedkommende ikke leverer nytt skattekort. Dersom det leveres nytt skattekort, brukes dette på det overskytende.

Les også: Slik tar du imot sommervikarene

 

Utbetales ved jobbslutt
– Ferieloven sier at opptjente feriepenger skal utbetales dersom en ansatt slutter. Ungdom i sommerjobb vil derfor som hovedregel få utbetalt feriepenger når jobben er ferdig, sier fagekspert Arnstein Aarum i Infotjenester.

– Hvis det er avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om det, kan feriepengene utbetales året etter, sier Aarum.

PRØV GRATIS: Nettbasert fagstøtte innen personal, lønn, regnskap og HMS

 


 

Skattefrie småjobber

Dersom lønnsinntekten din i løpet av året ikke overstiger kr 1000, skal du ikke oppgi dette til Skatteetaten. Jobber du for et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon, kan du tjene opptil 10.000 kroner i løpet av året uten å måtte oppgi det. For lønnsarbeid i hjemmet, i hagen, med bilen eller på fritidseiendommen til en privatperson kan du tjene opptil 6 000 kroner i løpet av året hos denne personen uten at du må oppgi det.

Ta vare på lønnsslippen!

Hver gang du får lønn, skal du få lønnsslipp fra arbeidsgiveren. Lønnsslippen skal vise hva du har tjent og hva som eventuelt er trukket fra i skatt. Den er også kvittering for betalt skatt – ta vare på den.
Kilde: Skatteetaten.no

 

Del dette med dine kolleger eller venner: